Onzuivere huid

Onzuivere huid

Heb jij last van een onzuivere huid? Je bent niet de enige!

Er zijn heel wat mensen die hiermee te maken krijgen. Vooral rond de pubertijd hebben veel kinderen hier last van. Ze worden hier onzeker door en in sommige gevallen zelfs gepest. Onzekerheid speelt dan ook een grote rol wanneer iemand een onzuivere huid heeft, zowel jong als oud. Hier wil je natuurlijk zo snel mogelijk wat aan doen. 

Wat is een onzuivere huid precies?

Een onzuivere huid kun je herkennen aan verschillende aspecten. Vaak komt het neer op vuil en bacteriën die zich ophopen. Als dit niet verwijderd of schoongemaakt wordt, ontstaan er ontstekingen. Deze ontstekingen zijn puistjes. Symptomen waar je een onzuivere huid dan ook aan kunt herkennen zijn de volgende:

  • puistjes
  • mee-eters
  • door het vet, een glimmende huid
  • poriën die verwijd zijn

De symptomen van de onzuiverheden op de huid hebben dus eigenlijk allemaal met elkaar te maken. De verwijde poriën maken het mogelijk voor vuil en bacteriën om zich op te hopen. Doordat het ophoopt krijg je mee-eters. Wanneer dit blijft, ontstaan er puisten. Het gevolg hiervan is weer dat er meer talg gecreëerd wordt, waardoor er een vette huid ontstaat.

Waardoor ontstaat een onzuivere huid?

Naast dat vuil zich kan ophopen waardoor er ontstekingen ontstaan, zijn er nog enkele ander factoren die invloed hebben. Dit gaat om zowel externe als interne factoren.

Onvoldoende en/of slechte verzorging

Het is belangrijk dat je je huid goed verzorgd. Als je de huid te weinig reinigt, dan geef je de bacteriën en het vuil de kans om zich op te hopen. Gebruik dus verschillende reinigingsmiddelen om onzuiverheden op de huid tegen te gaan. Met de juiste huidverzorgingsroutine met aangepaste producten houd je de huid goed schoon en voed je het ook direct met de juiste natuurlijke producten.

Daarnaast is het dus ook belangrijk dat je jouw huid voorziet van goede producten. Producten die synthetische stoffen en bijvoorbeeld parfum bevatten kunnen de huid juist tegenwerken. Door deze slechte huidproducten kunnen ook juist onzuiverheden ontstaan. Zorg er dus voor dat je je eerst goed inleest of laat informeren over welke ingrediënten goed zijn voor de huid en welke absoluut niet.

Hormonen

Hormonen kunnen op verschillende manieren van invloed zijn. Zoals eerder aangegeven is de puberteit een veelvoorkomende periode dat een onzuivere huid ontstaat. In deze periode gaan onze hormonen namelijk alle kanten op. Hierdoor zijn de hormonen uit balans. Dit is precies waar het fout gaat. Het gaat namelijk niet per se om de hoeveelheid hormonen, maar om de disproportie.

Als je kijkt naar het de androgenen, die talgproductie stimuleren, dan zou je dus denken dat je minder van dit hormoon zou moeten hebben. Maar oestrogeen is het hormoon dat de androgenen juist onderdrukt. Zo blijft de hormoonhuishouding in balans.

Stress is daarnaast ook iets waat hormonen bij komen kijken. Hierbij gaat het om cortisol en testosteron. Deze hormonen zorgen weer voor talgproductie. Je krijgt dus een vettere huid, waardoor weer makkelijk ontstekingen en dus puistjes ontstaan.

Gebruik van medicijnen

Medicijnen kunnen zorgen voor een disbalans in de hormoonhuishouding. Het gaat om medicijnen die levonorgestrel of norgestimaat in hoge doseringen bevatten. Deze stoffen zorgen namelijk voor een verhoging in de androgenen. Oestrogeen blijft in hoeveelheid nog steeds hetzelfde. Hierdoor is de hormoonhuishouding weer uit proportie.

Hoe je van een onzuivere huid afkomt

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om van je onzuiverheden af te komen. Deels heeft dit te maken met de oorzaak van de onzuivere huid. Komt het door specifieke producten, dan moet je hier wat aan doen. En komt het door bijvoorbeeld stress, dan moet je erachter komen waar dit vandaan komt om het te verhelpen. De volgende dingen kun je dus doen om van een onzuivere huid af te komen:

  • Gebruik de juiste producten: Wanneer je alles goed doet, maar je blijft een onzuivere huid houden, dan kan het zo zijn dat het aan de huidproducten ligt die je op dit moment gebruikt. Zorg ervoor dat je producten van natuurlijke oorsprong zijn. Zo weet je zeker dat ze geen negatieve effecten kunnen hebben op je huid.
  • Voed en verzorg de huid regelmatig: Het is belangrijk om de huid regelmatig te onderhouden. Reinig het met de juiste producten en breng vervolgens een voedende crème aan. Deze crèmes hydrateren de huid en zorgen ervoor dat het elastisch blijft. Het doel van de huidcrèmes van Esse Skincare is dan ook om het huidmicrobioom weer in balans te brengen. Op die manier kan het zichzelf goed onderhouden.
  • Knijp puistjes niet zomaar uit: Door puistjes uit te knijpen kunnen littekens ontstaan of kan er een ergere ontsteking veroorzaakt worden. Zeker wanneer je met vieze handen aan de puist zit. Het beste dat je kunt doen is het laten voor wat het is en bijvoorbeeld de ESSE Spot Corrector gebruiken. Deze crème is speciaal gemaakt voor een lokale behandeling.
  • Wees voorzichtig met make-up: Voor vrouwen is het vaak verleidelijk om de onzuivere huid te verbergen onder een laag make-up. Echter maak je het hierdoor vaak alleen maar erger. De poriën worden nu echt volledig afgesloten, waardoor de ontstekingen alleen maar erger kunnen worden.
  • Zorg goed voor je lichaam: Dit kun je op verschillende manieren interpreteren. Allereerst is het belangrijk om je lichaam aan zo min mogelijk aan stress bloot te stellen. Maar het is ook belangrijk om je lichaam te voorzien van de juiste voeding. Probeer maar eens voor twee weken op je voeding te letten en en ‘normaal’ dieet te volgen. Denk dan aan fruit, groenten, koolhydraten uit producten als rijst en onbewerkt vlees. Als je dit niet al deed, dan zal je zien dat je huid al grote sprongen zal maken. Wanneer je dan weer terugvalt in de oude gewoonten of alleen al twee dagen ongezond eet, zal je dit meteen weer terugzien aan je huid!

Bron: ESSE Probiotic Skincare

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.